Панчарево


История на Панчарево


В района на Панчарево са открити много римски стени. Самата баня е построена върху основите на римска баня, а точно срещу нея, на хълма са намерени стените на римски казарми с каптирана вода. Намерени са и интересни предмети, като женска корона, което показва че още римляните са оценили високо природните дадености на района и са го заселили.

По-късно през 13 век , върху красив хълм, около който се извива река Искър, българите изграждат крепостта Урвич. Тя става основна опора на мощната по това време Българската държава, при царуването на Самуил, Иван Александър и Иван Шишман. По времето на Отоманската империя, някои христянски държави като Полша се опитват неуспешно да помогнат на България, факт който доскоро беше скрит от нашата история. По това време, полските рицари тамплиери пан Чарли и пан Сарел дават имената си на днешните Панчарево и Пасарел.

След Освобождението, на 1 ноември 1900г. до Панчарево се пуска първата ВЕЦ в България и на Балканския полуостров, с което се осветява за пръв път София и се поставя началото на общественото електроснабдяване в България. През 1956 година бива построен язовира за водоснабдяване на столицата, известен днес като Панчаревското езеро. То е с дължина 3км и ширина до 400м и се използва днес за различни водни спортове и място за отдих.